Shocking pink

Halverwege de jaren 30 was het kleurgebruik voor de mode voornamelijk donker, gedempt of ingetogen. En toen was daar ineens shocking pink! Het werd rond 1937 in Parijs geïntroduceerd door mode ontwerpster Elsa Schiaparelli. Zij omschreef deze uitgesproken kleur als ‘life giving” en het zou haar signature colour worden. Vanaf dat moment was roze niet alleen maar zoet en zacht. Haar roze was radicaal anders; het was krachtig en extravagant en riep geschokte reacties op! 

Hoewel Elsa Schiaparelli en Coco Chanel alle twee een tijd lang in Parijs werkten was hun stijl totaal anders. Waar Coco met haar minimalistische ‘little black dress’ kwam, werkte Elsa samen met surrealistische kunstenaar Salvador Dali. Hij ontwierp onder andere stoffen en accessoires voor haar. Eén van hun creaties was de ‘shoe-hat’, een hoed in de vorm van een zwarte pump, maar met een geheel fel roze hak. Zou Christian Louboutin zijn gekleurde zolen daar misschien vandaan hebben?

Nu is magenta, fel roze of shocking pink al lang niet zo schokkend meer. Toch geef je er nog een behoorlijk extreme boodschap mee als je deze kleur draagt. Het is namelijk een krachtkleur en het heeft dezelfde uitbundigheid en zichtbaarheid als rood. Net als rood is magenta een aandachttrekker en geeft je een vitale vibe. En net als bij rood kun je het maar beter met mate inzetten. Wanneer je geheel in magenta gekleed gaat, ben je a) Barbie of b) zeer nadrukkelijk aanwezig. Geen probleem natuurlijk, maar de rest van de bevolking kan het beter combineren met een andere kleur. Wit bijvoorbeeld, omdat het roze dan minder heftig oogt. Het wordt er lichter en frisser door.
Elsa Schiaparelli gebruikte fel roze al met zwart en deze tijdloze combinatie werkt nog steeds. Het ziet er ook nu nog krachtig en modern uit.
Naast uitgesproken kleurvoorkeur had ze ook een uitgesproken mening. “Most women (and men) are colorblind. They should ask for suggestions’,aldus Elsa.
Nou dat lijkt me geen probleem. Wil je een warme, opwindende, theatrale kleur? Kies shocking pink!

vogue 2012 schiaparelli-1937©steven meisel, schiap via houseappeal.com, biography shocking life elsa schiaparelli, shoehat