Oranje aarde

Witte stranden, donker bruine akkers en grauwgrijze kleigrond zijn heel gewoon, maar oranje aarde? Dat voelt heel bijzonder. Overweldigend zelfs. Ik ben net terug van een vakantie in de Provence en heb daar op vurig gekleurde aarde van de okermijnen in Rustrel gelopen.
We zijn daar zelfs twee keer naar toe gegaan. De eerste keer hebben we een route van 3 uur door het uitgestrekte natuurpark gekozen. 

In het begin stond ik overal stil, bij elke kleurschakering van de aarde. Maar aan het einde van de wandeling kwam echter het meest indrukwekkende gedeelte. Toen was ik al zó hyperkleurgevoelig dat het me als een mokerslag raakte.
Je zou het je ongeveer zo voor kunnen stellen: je loopt door de duinen en die zijn eerst roomwit van kleur, daarna zacht geel dat overgaat in fel maïsgeel. Daarna is het zand zalmroze, oranje en tenslotte wordt het diep wijnrood. Ongelooflijk toch? Ik kon niet anders dan er vol ontzag naar kijken.

Een paar dagen later zijn we teruggegaan. Het licht was helder, de lucht blauw en de aarde kleurde nog intenser. Deze keer was ik echter voorbereid en kon ik de kleurexplosie optimaal ervaren.
De meeste bezoekers deden dit ook en bijna iedereen had zich versierd met de gekleurde pigmenten. Zoals kinderen die Indianenstrepen op hun gezicht maakten en waarvan de schoenen en kleding veranderde in allerlei tinten oranje. Of twee vrouwen die hun blote benen insmeerden met oker waardoor het net gekleurde panty’s leken. Ik heb slechts één mevrouw met witte kleding gezien en bij haar bleef deze outfit smetteloos tot aan het eind.

Het kan niet anders of Vincent van Gogh is ook geïnspireerd door de kleuren van de Provence. Hij zat in 1889 in Arles waar hij de Zonnebloemen schilderde. Ik kan helaas niet achterhalen of hij de gele, oker en bruine pigmenten uit de streek gebruikt heeft. Ik had het een mooi verhaal gevonden als de onfortuinlijke Vincent daar zelf de pigmenten uit de grond had gehaald om er zijn verf mee te maken terwijl het doek nu miljoenen waard is. Welk materiaal hij ook gebruikt heeft, hij heeft in ieder geval de sfeer, het licht en de kleuren van de streek perfect gevangen in zijn werk.

foto’s Colourwise