Roze

Ik kan maar weinig kleuren bedenken waarmee je zoveel verschillende boodschappen kunt geven als roze. Van super krachtig naar teer en delicaat; van fel shocking pink naar soft rose.
Roze is eigenlijk rood met wit gemengd en afhankelijk van welk rood je gebruikt, krijg je koel babyroze (van kersenrood) of warmer zalmroze (van tomaatrood).

Als je van roze houdt en het vaak draagt is het interessant om te onderzoeken welke kleurvariant het allerbeste bij je past.
Heeft je huid een warme ondertoon, ziet deze er ivoorkleurig, zeer licht perzikkleurig, goud beige of bronze uit? Dan staat warm roze jou het mooist. Denk dan aan perzik, abrikoos, licht koraalroze en zalmroze. In een volledig kleuradvies leer je hoe licht of donker zo’n kleur of tint moet zijn.
Heeft jouw huid een koele ondertoon, ziet deze er bijvoorbeeld roze-beige, bleek beige, olijfkleurig of donkerbruin uit? Denk dan meer aan baby roze, poederpastel roze, oud roze, ijspastelroze, shocking pink of magenta.

Ben je er niet zeker van dan kun je dit checken door een make-up testje te doen.
Maak je gezicht schoon zodat je jouw natuurlijke huid en lipkleur ziet. Zet je spiegel in natuurlijk daglicht en breng eerst een (niet al te lichte) koel roze lipstick aan. Je kunt ook nog blusher in dezelfde kleur aanbrengen. Maak dan een foto van jezelf.
Haal deze make-up van je gezicht en breng de warme variant aan. Maak ook hier een foto van. Vergelijk nu beide foto’s.

Als jouw huid een warme ondertoon heeft, zal de warme roze tint ook het beste staan. Jouw gezicht leeft dan op van die kleur en daarom zie je er goed uit. Op de foto met de koele roze zie je de make-up als twee vlekken op je wangen en de lipstick ligt duidelijk óp je lippen. Het is geen geheel met je gezicht. Er is geen harmonie en daarom zal jij die foto ook minder mooi vinden. Het totaalbeeld klopt gewoon niet en de camera laat je dat geheel objectief zien.
Het kan voorkomen dat beide kleuren je staan en dan is jouw kleuring neutraal. Je hebt zowel warme als koele componenten. Rose of rozenroze staat dan mooi.

Ok, nu weet je een klein beetje welke kant je op moet met jouw roze. En gelukkig zijn er heel veel variaties op een thema mogelijk. Deze week post ik ook weer een nieuwe kleur infographic, over roze natuurlijk. Daarna hoef je alleen nog maar te kiezen welke boodschap je met jouw roze kleding en lipstick wil uitstralen.

photo pinks ©Dennis Pedersen, lipstick via Pinterest