Barbie roze

Hoewel de eerste Barbie uit 1959 een zwart met wit gestreept badpak aan had, associëren we haar nu toch meer met de kleur Barbie roze. Want dit is echt haar signature colour. Al is dat roze in de loop van die 50 jaar wel van tint veranderd. Net als haar hele verschijning trouwens.

In de sixties zag ze er nog heel volwassen en zelfs een beetje serieus uit, maar daarna ging ze er jonger en meisjesachtiger uit zien. Vanaf de seventies kreeg ze een steeds brede lach, werd haar kleding zoeter warm roze en haar haar goud blond. Tegenwoordig ziet ze er weer ietsjes ouder uit met zilver blond haar en in koeler roze. Maar dit is dan wel een lekker fel magenta. Pantone heeft zelfs een eigen kleur voor haar ontwikkelt; P 219C of Barbie Pink.

Meisjes zijn dol op deze kleur en willen het liefst alles in dit Barbie roze. Maar de aanstaande ouders beginnen hier eigenlijk al mee. Zij willen de wereld zo snel mogelijk laten weten dat ze een meisje krijgen en doen dit door roze luiers, rompertjes, vlaggentjes, muisjes, etc te kopen. Toch is het pas sinds begin jaren 50 dat roze een gender specifieke kleur voor meisjes geworden is en hierdoor als super vrouwelijk werd ervaren.
Daarvoor werd het juist als een iets lichtere vorm van het krachtige rood gezien en dus uitermate geschikt voor baby jongetjes.

Onder invloed van de vrouwenbeweging in de eighties werd het pastel roze even niet gebruikt voor meisjes. Toen was het beter om het wat stoerdere blauw te dragen. Soft pink was te kinderachtig en gewoon te …soft.
Gelukkig kwam roze even later verrassend genoeg weer terug via de punks in de vorm van een felgekleurde magenta hanenkam of knal roze oogschaduw, maar ook hier was niks zacht en romantisch aan.

Nu is roze echt een lievelingskleur voor meisjes, maar kan het ook zowel door vrouwen als mannen gedragen worden. De uitstraling van een formeel, donker pak kan bijvoorbeeld verzacht worden door er een bleek- of zalmroze shirt onder te dragen. Je komt dan toegankelijker over. Dit geldt dus voor mannen en vrouwen. En ook voor Barbie, maar die houdt het toch liever op Barbie roze.

foto’s: vintage Barbie, Barbie jaren 70 en Barbie in Pantone Pink-designed by Linda Kyaw ©Mattel via Pinterest, quote via dontrythis-athome.com
©reated by Colourwise kleuradvies arnhem