Turkoois

Yes, deze maand is mijn lievelingskleur turkoois aan de beurt! Daar krijg ik maar geen genoeg van. Gelukkig houdt mijn lief er ook van dus er is aardig wat van die kleur terug te vinden bij ons thuis. Afgelopen week zagen we hoe een prachtige licht turkooizen kleur ontstaat.
We waren te gast bij Carla Louwes. Zij heeft een atelier tegenover mij op de Transformatie. Samen met haar vriendin Ellis Elmendorp liet ze zien hoe je verfbaden maakt van wede en indigo. Ellis kweekt deze planten op haar volkstuin en samen verven ze er wol mee. Beide planten geven een blauwe kleur, maar wat het eindresultaat is hangt af van veel factoren. Vaak is het een verrassing welke tint het wordt en ook deze keer was het spannend wat het resultaat zou zijn.

We konden van dichtbij zien dat wol verven een serieuze en behoorlijk arbeidsintensieve klus is. Wat mij betreft is het bijna een exacte wetenschap. De dames haalden info uit een formuleboek vol aantekeningen, noteerden de resultaten, controleerden geduldig de temperatuur, checkten de pH-waarde en wogen precieze hoeveelheden materiaal af op een piepkleine weegschaal.
Na zorgvuldige voorbereiding ging de wol uiteindelijk in het verfbad en mocht daar 10 minuten pruttelen. Toen de streng er voorzichtig uitgehaald werd was er nog nauwelijks kleur te zien. Maar door het aan lucht bloot te stellen kwam de prachtige tint licht turkoois er langzaam in.

De hagelbuien van laatst hadden de indigobladeren flink geraakt waardoor de oogst voor dit jaar iets minder was. Het wedeblad gaf echter een royaal gevulde ketel vol kleurkracht. Er konden vele wolstrengen in gekleurd worden.
Die middag maakten Carla en Ellis ook nog verschillende tinten groen door gele wol geverfd met wouw, berk en boerenwormkruid in een wede- en indigobad te dompelen. Elke keer was het weer een magisch moment te zien hoe het geel en blauw zich gemengd hadden.

Later in het jaar worden alle gekleurde strengen verwerkt. Ellis spint haar zelf geverfde wol tot garen en breit er daarna onder andere vesten van.
Carla vilt de wol en maakt er mooie kleurige tassen, sjaals en jassen van. Zie Carla Louwes Vilt op Facebook.
Het hele proces was fantastisch om mee te maken. Ik ben blij dat we foto’s mochten maken. En de mooiste foto is natuurlijk die ene van die licht turkooizen streng!

foto’s strengen wol: Jan voor Colourwise, bollen wol via maggieraskin.com
©reated by Colourwise kleuradvies arnhem