Metallics

Deze maand zoom ik in op een heel belangrijke kleurgroep en dat zijn de metallics. Voor mij telt het niet of ik ze mooi of lelijk vind, voor mij zijn ze het fundament van een kleuradvies. Natuurlijk werk ik met veel verschillende kleuren, toch start ik áltijd met metallics. Dit zijn het warme goud en koper, het koelere zilver, en het neutralere rosé, tin en eventueel platina. Zij onthullen razendsnel wat de basis zal zijn van veel van jouw andere kleuren.

Wanneer je zo’n metallic bij je gezicht houdt zie je een reactie in de spiegel ontstaan. Soms is het even schrikken wanneer je ineens allerlei onregelmatigheden ontdekt die daarvoor niet opvielen. Zo kan het zijn dat je plotseling schaduwvlekken op je kaaklijn ziet of dat de donkere kringen onder je ogen nu pas opvallen. Deze metallic kan maar beter niet de basis worden van de rest van jouw kleuren!

Het kan gelukkig ook zo zijn dat jouw spiegelbeeld ineens lijkt te stralen en dat je huid er juist egaal en zacht uitziet. Dan is er een match! De metallic is in harmonie met de kleur van jouw haar, huid en ogen.
Natuurlijk wil jij er elke dag zo uit zien en dat is de reden waarom we daarna verder op zoek gaan naar andere kleuren die de ondertoon hebben van die metallic.

Als jouw uiterlijk opleeft van het koele zilver, zal jouw rood dus ook wat koeler moeten zijn om hetzelfde effect te krijgen. Werkt goud beter dan is warm tomatenrood veel mooier.
Om er echt zeker van te zijn dat ik de goede metallic heb genomen kan ik een volgende check doen. Stel het koele zilver kwam voor jou als beste naar boven dan kan ik nu kijken wat een echte warme kleur, bijvoorbeeld oranje, voor je doet. In veel gevallen zal deze kleur je een vlakke uitdrukking geven en de lijntjes in je gezicht accentueren. Koel babyroze is hier dan een betere keuze.

Bij sommige mensen past een neutralere metallic, zij kunnen zowel een aantal warme als koele kleuren probleemloos dragen zonder dat ze er vermoeid of vaal uitzien. Daarna komen er nog meer stappen om uiteindelijk al jouw kleuren te verzamelen, maar de eerste, de belangrijkste is genomen. De metallics hebben hun werk gedaan.

foto’s: Gianfranco Ferré, metallic bulgari.tumblr.com, via weheartit.com, Giles via stylebistro, rag&bone shoes
©reated by Colourwise kleuradvies arnhem