Bruin

Zie jij ook minimaal 10 tinten bruin als je even om je heen kijkt? Deze kleur is echt overal aanwezig terwijl het geen aandachttrekker is. Doordat bruin weinig opvalt is het een perfecte neutrale kleur. Het is een solide basis en in combinatie met frivolere of uitbundige kleuren is bruin juist het rustpunt.

Wanneer ik aan bruin voor je inrichting denk, ga ik in gedachten automatisch terug naar de oubollige, zware, diep donker eiken meubelen van mijn oma of de ribfluwelen zit-elementen uit de 70’s. Gelukkig kan een donker bruine strakke leren bank een stuk frisser ogen als het samen met katoenen kussens met print in wit, zwart en aqua gecombineerd wordt. Leg je er een paar velours exemplaren in de tinten latte, espresso en goudbruin neer dan wordt de sfeer ineens gezelliger en huiselijker.

Voor kleding is het gebruik van bruin vooral casual, stoer of saai. Denk hierbij aan een leren jack of het tweedjasje van een leraar aardrijkskunde. Als net pak voor strikt formele bedrijven is het nog steeds niet aan te raden. Daarvoor is bruin niet autoritair of afstandelijk genoeg. Hier heersen grijs, donker blauw en zwart. Hoe minder formeel het bedrijf, hoe meer bruin je kunt gebruiken. Dat is handig als zwart je niet echt goed staat en je er toch professioneel uit moet zien. Check toch even de dresscode voordat je iets bruins aanschaft. De lichtere tinten als beige en khaki zijn ideaal voor de zomer, maar hebben niet echt een authoritaire uitstraling.

Met bruin kun je verrassende combi’s maken. Wat dacht je van cognac, mosgroen en een beetje saffraan? Dit is niet zo gebruikelijk, maar o zo mooi als je goudbruin haar hebt en groene ogen met gouden spikkels.
Het bruin zorgt voor een rustige basis, het groen geeft een krachtige blik en het geel is er voor een vrolijk accent.
Ik zie het dagelijks hoe effectief het is om jouw eigen natuurlijke kleuren terug te laten komen in je kleding. Het is voor de hand liggend , maar zeker niet saai zoals vaak wordt gedacht.
Het is een praktische handleiding om er op een simpele manier fantastisch uit te zien. Het enige dat je moet doen is goed kijken naar jezelf en weten of de basis van jouw kleuren warm, koel of beiden is.

Dan volgt er binnenkort nog, net op tijd, een kleur infographic. Hier kun je zien hoe je bruin als communicatiemiddel kunt inzetten. Door het grote aanbod van tinten had ik moeite om te kiezen, waardoor je bijvoorbeeld goudbruin, kastanje, brons en sepia mist. Er zijn echt super veel variaties, maar dat had je vast al om je heen gezien!

model: mustafasayed-CC via Flickr

 

Infographic Groen 2014_def

©reated by Colourwise kleuradvies arnhem