Het nieuwe jaar

Ben jij aan het begin van het nieuwe jaar ook zo nieuwsgierig wat het je gaat brengen? Voor mij is het een moment om te denken waar ik dit jaar aan kan gaan werken. En dan ligt het natuurlijk voor de hand dat ik kleuren gebruik als middel.

Dit jaar ga ik mijn zoektocht op een creatieve manier verbeelden door middel van een kleurboeketje.
Hiervoor zet ik een aantal gegevens van mezelf op een rijtje:

 • wat is mijn lievelingskleur (voorkeur)?
  Dit is nu al weer heel wat jaren turkoois en variaties daarop
 • welke kleuren staan mij het beste (kleuranalyse)?
  Overwegend donkere kleuren met hier en daar een krachtig exemplaar met koele ondertoon passen goed.
 • welke kleuren moet ik dragen voor mijn werk (dresscode)?
  Grijs, omdat ik een neutrale achtergrond moet zijn tijdens mijn werk als kleuradviseur.
 • welke kleuren geven symbolisch weer wat mijn boodschap is (message)?
  Ik wil graag de boodschap aan anderen geven dat ik betrouwbaar ben als adviseur. Blauw is de kleur die dat het beste symboliseert. Daarnaast mag je mijn passie voor mijn werk ook zien en daar kies ik rood voor.
 • welke kleuren gebruik ik in mijn huis/studio (functie)?
  In mijn huis en studio gebruik ik veel wit, grijs (metaal) en naturel houtkleur als basis zodat ik vrolijke accentkleuren kan aanbrengen met turkooistinten en oranje.

De antwoorden heb ik ingekleurd in een grafisch boeketje. Het is een bonte mengeling geworden waar toch structuur in aan te brengen is. Er is zelfs info uit te halen voor mij!

Bijvoorbeeld: wat is de overeenkomst?
De meeste kleuren die ik nu vooral gebruik horen bij de koele kant van het spectrum. Ze stralen rust (blauw), balans (groen), frisheid, maar ook een tikje afstandelijkheid uit (turkoois).

Welke kleuren ontbreken?
In mijn boeketje staan minder warme kleuren. Een beetje oranje in mijn huis en rood als symbool voor mijn passie voor mijn werk. Met dit rood verbeeld ik dan wel die passie, maar is het voldoende zichtbaar tussen al die koele kleuren?

Dit is dus één van de dingen die ik dit jaar kan gaan onderzoeken.

Dat ziet er dan zo uit:
Hoe kan ik mijn passie, mijn enthousiasme, beter laten zien?
Ik zou het bijvoorbeeld kunnen doen door dit jaar veel meer warme kleuren te gebruiken in mijn leven.

 • met meer rood laat ik zien dat ik actief en doelbewust ben
 • met meer oranje laat ik mijn vrolijke kant zien
 • met geel kan ik meer warmte aanbrengen in mijn overwegend koele palet. Gelukkig zit er al geel in de huisstijl van Colourwise! Daar heb ik het gekozen voor de helderheid die het geeft. Zonder geel is alles een stuk somberder.
 • door wat roze toe te voegen accentueer ik zachtheid en wordt alles toegankelijker

Grappig dat zo’n kleurboeketje me wel aan het denken heeft gezet. Gelukkig hou ik van heel veel kleur en moet het niet zo moeilijk zijn om die warme tinten meer te gaan gebruiken in het nieuwe jaar. Al is het maar om te laten zien dat ik passie voor kleur heb!