Opruimen!

Nu het buiten kouder wordt is het eigenlijk maar tijd voor één ding; mijn kledingkast opruimen!
Terwijl ik ruimte maak voor dikke, warme truien, kan ik meteen eens kritisch kijken naar de indeling van de kast. Want draag ik alles wel? Of liggen er verwaarloosde items die nooit meer aandacht krijgen? Bij mij is dat echt het geval. Ik ben een wandelend cliché wat dat betreft. Eigenlijk draag ik slechts 20% van alle kleding die ik heb regelmatig. Zoals de meeste vrouwen trouwens. De resterende 80% is gelegenheidskleding, versleten, gedateerd of zit niet lekker. Toch is het best lastig om sommige dingen echt weg te gooien. Er hoort vaak een herinnering bij een kledingstuk. Zoals de gympen die ik op ontdekkingstochten in een aantal buitenlandse steden kapot gelopen heb. Ik kan ze nog steeds niet weg doen. Ze zijn wel uit de kast verbannen en hangen inmiddels aan de muur als aandenken.
De recente verhuizing van Colourwise heeft er voor gezorgd dat alle spullen, zowel voor werk als privé opnieuw geordend moesten worden. Heerlijk, opruimen! Mijn werkplek is al super overzichtelijk én gezellig geworden. Nu volgt de kledingkast.

Hoe ga ik te werk?

– Het heeft alleen maar zin als ik fit genoeg en in een prettige stemming ben. Op die manier kost me het de minste energie en ben ik het snelst klaar.
– Ik zorg voor voldoende ruimte om me heen zodat de uitgezochte items niet alsnog aan het eind op één hoop komen te liggen. Verder leg ik vuilniszakken en lege dozen klaar en zet ik natuurlijk een lekker klusmuziekje op!
– Ik richt me nu vooral op de winterkleding en begin met de kledingstukken met de donkere en basiskleuren zoals grijs, blauw, bruin, zwart, bordeaux en donkergroen. Dit zijn ook echt de basisstukken van een garderobe. Deze items kun je iedere keer weer met lichtere of fellere accentkleuren combineren zodat er veel verschillende variaties mogelijk worden.

Ik controleer of ze nog passen, heel zijn en of ik ze nog leuk vind. Zo niet dan reserveer ik ze voor kringloopwinkel of vuilniszak. Seizoenkleding gaat in de doos met zomerkleding en kleding met dierbare herinneringen gaan in de zoldermuseumdoos.
– Dan selecteer ik de midden-tinten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan lavendelblauw, groenblauw, framboos. Tenzij je erg fan bent van lavendelblauw en je alles in deze kleur hebt zal het voor anderen niet snel de basiskleur van de garderobe worden. Met zo’n midden-tint geef je meer een accent of een sfeer aan je outfit. (controleer hier ook weer op pasvorm, gebreken en smaak)
– Daarna zijn de heldere en felle kleuren aan de beurt. Dit zijn echte aandachttrekkers of items voor feest en fun!
– De lichte of pastelkleuren zijn voor delicate items van zijde, kant of mohair, voor een toegankelijke uitstraling of een zachte zomerse look. Wit is een uitzondering op deze regel. Wit kan ook zeer streng zijn!

Nu al deze kleurgroepen uitgezocht zijn, hang ik terug ze in de fris gesopte kast. Zo kan ik elke dag weer een nieuwe combi maken. Lekker dat opruimen!