Celebs

De meeste celebs hebben er een dagtaak aan om er fashionable uit te zien. Gelukkig vinden een aantal het ook belangrijk dat die fashion met respect geproduceerd wordt.

Emma Watson zou graag zien dat er meer eco-fashion te koop is. En daarom ontwierp zij al Fairtrade collecties voor People Tree en Alberta Ferretti.
Ali Hewson heeft samen met haar man Bono het label Edun opgericht. Zij maken mode waar iedereen die erbij betrokken is fair wordt behandeld.
Livia Firth kleedt zich graag stijlvol maar ook eco fashionable. Zij combineert het liefst ethics met aesthetics als ze met haar man Colin over de rode loper gaat.

Hoewel het een trend is om ‘green’ te zijn, doet Livia zeker niet aan greenwashing. Zij meent oprecht dat wij met z’n allen anders naar mode moeten kijken. We zouden eerlijke grondstoffen moeten gebruiken en vooral meer respect hebben voor de mensen die al die kledingstukken maken.

Daarom heeft zij in 2009 de Green Carpet Challenge opgericht om aandacht te krijgen voor eco-mode op high profile events als de Oscaruitreiking. Zo droeg zij in 2012 bij de Golden Globe Awards wel een jurk van Armani, maar deze was echter gemaakt van gerecycled plastic van wegwerpflessen uit Noord Italië. Volgens Livia zat de jurk als gegoten en voelde het echt aan als zachte zijde. ‘Sophistication and sustainability can go together’, vindt Livia.

Door te werken met eco-vriendelijke materialen hoeven de topontwerpers geen consessie te doen aan hun design en zijn de kledingstukken fashionable genoeg om te worden gedragen op de rode loper. Maar ze helpen eco-mode op die manier wel van hun stoffige imago af en krijgen de ontwerpers volop aandacht voor hun acties.

Wij gewone consumenten kunnen de GCC-principes dan op onze beurt ook weer vertalen naar ons dagelijkse leven. We kunnen bijvoorbeeld de 30-wear rule van Livia Firth gebruiken:

– Koop items die je minimaal 30 keer kunt dragen. Dan gaat kleding echt bij je horen en iedere keer als je het draagt komt er weer een verhaal bij. Van deze spullen ga je houden. Tegelijkertijd zorg je ervoor dat je betere kwaliteit producten moet kopen, anders overleeft het het geen 30 wasbeurten. Er is dan minder fast fashion nodig. Zo maakt snel in elkaar gezette mode van inferieure materialen plaats voor kwaliteit en het liefst gemaakt door mensen die hiervoor voldoende waardering krijgen,

– Recycle of re-use: ontdek nieuwe combinaties in je overvolle kledingkast of leen en ruil kleren met je vrienden. Het lijkt simpel, maar het werkt echt!

Op die manier heb je niet steeds iets nieuws nodig, want net als fast food is fast fashion niet echt gezond. Ook hier hebben we gewoon wat meer ‘green’ nodig.

Emma Watson voor Burberry, Ali Hewson & Bono via zimbio.com, Livia Firth via yoox.com, green dress by Rodarte, Livia Firth in Armanidress via vogue.co.uk