Kruiden

Als zwijmelend, jong meisje had ik een elpee waar Scarborough Fair van Simon & Garfunkel op stond. Toen ik het liedje laatst toevallig weer hoorde, realiseerde ik me pas dat ze het over kruiden hadden. En ik al die tijd denken dat “Parsley, Sage, Rosemary and Thyme” meisjesnamen waren.

Nu heb ik deze vier groene kruiden zelf in de tuin staan. Ik gebruik het ingetogen grijsgroen van de salie, het heldere groen van de peterselie en het matte donkere groen van rozemarijn en tijm in soepen, sauzen en tapenades.
Maar naast koken kun je er nog veel meer mee doen. Met een beetje werk maak je er natuurlijke verfstof voor wol van. Of kruidige beautyproducten uit eigen tuin. Zo weet je meteen wat er in jouw cosmetica zit en daarnaast is het ook heel leuk om te doen!

Ik heb twee recepten uitgezocht van botanist, schrijver en BBC tv-maker James Wong voor als je wat wilt uitproberen.
Wat dacht je van een salie tandpoeder voor als je gezwollen tandvlees hebt? Dit poeder kun je gebruiken als normale tandpasta. Het tast je glazuur trouwens niet aan volgens Wong. Hoe maak je dit poeder?
Wrijf 175 gram zeezout fijn met 50 gram verse saliebladeren.
Zet de oven op de laagste stand. Spreid het mengsel uit op het bakblik en laat het in de oven drogen. Test na 20 minuten, maar laat langer in de oven als het nog niet droog is.
Maal het mengsel fijn en bewaar het in een gesteriliseerde pot. Houdbaar totdat het aroma van de salie verdwenen is.

Of een rozemarijn (en andere groene kruiden) body scrub om je bloed lekker te laten stromen. Na zo’n scrub zie je er weer stralend uit. Gebruik het mengsel op je vochtige huid en spoel het goed af onder de douche. Je maakt het door 50 gram fijn gehakte rozemarijn, eucalyptus en muntbladeren in een pan te doen en er een eetlepel gemalen zwarte peper en schillen van 2 citroenen aan toe te voegen. Je giet er dan 300 ml olijfolie bij en verwarm dit 2 minuten op middelmatig vuur. Doe daarna dit mengsel in een stuk kaasdoek en pers de olie uit in een kom.
Meng in een andere kom 400 gram fijn zeezout en 4 theelepels gemalen vitamine C poeder. Giet bijna alle kruiden-olie erbij en roer alles goed door. Doe dit in een schone weckpot en druk de scrub goed aan. Schenk de overgebleven olie op het zoutmengsel. Het is zeker een half jaar houdbaar, mits koel bewaard.

Verder beschrijft hij ook nog een tijm badolie om je stijve spieren te ontspannen en een insectenwerend middel gemaakt van de sap van peterselie. Ze staan in James Wongs boek met de voor ons Nederlanders wat aparte titel ‘Grow your own drugs’ waar hij natuurlijk drogisterij artikelen mee bedoelt.
Best veelzijdig toch, die groene plantjes? Geen wonder dat Simon & Garfunkel er zo enthousiast over zongen…

jonteel, mommabnaturals via etsy.com, rosemary, sage and thyme via alchemy-works.com