Rode wijn

Nog één keertje over rood, rode wijn dit maal. Is het je wel eens opgevallen hoeveel verschillende rode wijnen er zijn? Van lichtrood gekleurde fruitige variaties tot diep donker bordeauxrode wijnen en alles wat er tussen in zit.

Zodra je je wat verdiept in wijn beland je al snel in een complexe wereld vol gebruiksaanwijzingen, etiketten en voorschriften. Dat is heel leuk, maar het is voor mij net zo belangrijk of de wijnsoort ook bij me past. Heeft hij een prettig karakter voor mij? Is hij niet te heftig zodat ik na twee slokken al vuurrode konen heb? Houdt hij van de gerechten die ik kook zodat ze beiden goed tot hun recht komen?

Waar let ik op als ik wijn koop?

De kleur natuurlijk 😉
Maar karakter, geur, smaak en prijs doen ook mee.
Kleur: Ik ga voor een niet te flets, maar ook niet te donker rood.
Karakter: toegankelijk, liefst met wat diepgang, niet te vlak of te overheersend, te heftig, wel zacht maar niet zoet.
Geur: Naast fruit mag de wijn best kruidig ruiken.
Smaak: kersen, pruim, bramen, beetje laurier, chocola en alstublieft milde tannines. Hoe meer tannines hoe wranger de wijn smaakt en stroever je mond aanvoelt en daar hou ik niet heel erg van. Ik kom vaak uit bij een Merlot. Een vriendelijke wijn, in allerlei prijsklassen te koop en hij gaat goed samen met Italiaans eten. Dat is waar ik wel van hou.

Klinkt dit te soft? Ben jij een actieve, dynamische doelgerichte persoonlijkheid? Dan heeft de Merlot te weinig kracht voor je. Dan heb jij vast liever een Cabernet Sauvignon: pittig, krachtig met veel tannines en kruidige afdronk.

Kleur: diep rood met beetje bruin er door heen
Geur: beetje vanille, zwarte bessen en soms zelfs wat paprika. Paprika klinkt misschien bizar maar probeer eens de geur van een wijn te ontleden en dan ontdek je hoe veel verschillende geuren erin verborgen zitten. En de totale geur en smaak is natuurlijk gewoon WIJN.
Smaak: zwarte bessen, cederhout, munt, tabak, pure chocola. Past goed bij Gouda of blauwe schimmelkaas.

Ben je een extraverte, innovatieve persoonlijkheid met behoefte aan afwisseling in je leven? Probeer dan eens de diep donker paarsrode Syrah of Shiraz. Een stoere, krachtige, wijn waarin je intense smaak van zowel rijp donker fruit (zwarte bessen, bramen) en specerijen (kruidnagel en peper) proeft. Deze wijn kan zelfs een beetje naar leer ruiken.

Voor een vredige harmoniezoeker zou een Pinot Noir een optie kunnen zijn. Deze heldere lichtrode wijn heeft weinig tannines en is niet overdreven zwaar. Hij kan aangenaam naar kersen, bessen, rozen, viooltjes ruiken, maar ook naar boerenkool of zelf stal als je geen goede fles hebt gekocht. Deze wijn is voor mensen die van zachte brie en gegrild eten houden, want daar past deze wijn bij.

Zo is er voor elke persoonlijkheid wel een wijnsoort te vinden. Het is een kwestie van veel testen wat bij je past. Gelukkig hebben ze één ding gemeen en dat is de kleur ROOD!

 

cork via pinterest en winemag.com, red wine via ifoundsomethingtocarymehome.com, bottles via wallyswine, wine glass via deeperstory.com