Paars

Vrouwen nuanceren meer. In ieder geval als het over kleuren gaat. Waar mannen het alleen maar over paars hebben, kunnen vrouwen meer schakeringen opnoemen zoals purper, lavendel, violet en mauve. En toch blijft het lastig om kleuren een universele naam te geven. Vooral bij paars.
Als jij de kleuren van de regenboog opnoemt, hoe ziet het paars er voor jou uit? Is dat een warm paars? Of is het meer een blauwpaars?

Wat is paars? Voor paarse verf meng je simpel gezegd een deel blauw met wat rood. Daarna bepaal je de mengverhouding; hoeveel blauw en hoeveel rood breng je bij elkaar. Veel blauw met tikje rood geeft een blauwpaars. Draai je de verhouding om dan krijg je een warm paars.

Er is dus één verzamelnaam en dat is paars, maar ze kunnen een totaal andere energie uitstralen. De warmste variant is expressief, beweeglijk, tikje theatraal. Of je houdt van het excentrieke van deze variant óf je vindt het veel te schreeuwerig.
Het blauwpaars oogt koeler. Deze kleur komt gereserveerder of afstandelijker over. Er zijn mensen die het een zweverige kleur vinden, terwijl anderen het meer als mysterieus ervaren.

In mijn zoektocht naar een universele naam voor alle paarsvarianten, kwam ik veel verwarrende informatie tegen. Tik maar eens in hoe violet eruit ziet op Google. De ene keer is het de kleur van een maarts viooltje, de andere keer ziet het er uit als een bloem van de fuchsia.

In mijn Taschenlexikon der Farben uit 1961 staan prachtige afbeeldingen met kleurnuances én hun namen zoals violetrood, paars en blauwviolet.
Bij Royal Talens hebben ze geen paarse verf, alleen violet variaties.
Albert H Munsell, die in 1905 een kleursysteem heeft ontworpen dat nu nog steeds gebruikt wordt heeft het gelukkig over paars, roodpaars en blauw paars.
Eigenlijk is die laatste indeling voor mij het meest helder en daardoor het best te vertalen in mijn kleuradviezen voor kleding. Paars is in het algemeen een koele kleur die warmer gemaakt kan worden door er meer rood bij te mengen en nog koeler te maken met extra blauw.
Het warme paars is dan mooi voor jouw kleding en accessoires als er ergens in jouw haar, huid of ogen een koper of brons glans zit. Het koele blauw paars staat prachtig als jouw aderen (zichtbaar bij je pols) blauw zijn.

Genuanceerd toch dat paars? Ik moet er alleen nog preciezere namen aan geven. En dat doe ik binnenkort met een infographic.