saffraan

Hulp

Last van recessie of milde depressie? Geen nood, dan is er hulp. Het kost wel zo’n € 25.000 als je er een kilo van wil kopen, maar gelukkig heb je er heel weinig van nodig. Een envelopje met 0.05 gram kost €1,25 en is vaak al genoeg. We hebben het hier natuurlijk over saffraan, het duurste specerij ter wereld en gewoon te koop bij AH.

Het ziet eruit als roodbruine gedroogde draadjes en als je het verwerkt krijg je een heldere, zonnige goudgele kleur. Het ruikt dan een beetje zoetig, metalig én naar gras of hooi. De smaak is lastig te omschrijven, beetje bitter, aards. Wanneer je het 1 keer gegeten hebt, vergeet je die interessante smaak nooit meer.

Saffraan kun je gebruiken in gerechten waar je je onmiddellijk beter door gaat voelen. Door de toevoeging van het kostbare specerij wordt het feelgood-food, zoals de heerlijke saffraan-kikkererwten-amandelsoep uit de Dikke Vegetariër (recept op pagina 177) die ik laatst bij mijn vriendin kreeg. Saffraan kleurt ook de Milanese risotto, Spaanse paella en Franse bouillabaisse goudgeel of de abrikoos-saffraanijsjes van hungryrabbitnyc.com

Of je stopt saffraan in beautyproducten die je laten stralen. Wat dacht je van jouw koperkleurige haar spoelen met saffraanwater om de kleur intenser te maken? Een gezichtsmasker helpt je de donkere kringen onder je ogen te verminderen en het verfrist en kalmeert de huid. Saffron-A-golden-Spice-with-Golden-Health-Beauty-benefits. Je zou zo een glossy kunnen vullen met dit bijzondere specerij. Maar wat is het nou precies?

Die draadjes zijn de gedroogde stempels van een paarse krokussoort; de Crocus sativus. In oktober worden de tere bloemen vroeg in de ochtend met de hand geplukt. Daarna worden de 3 stempels er voorzichtig uitgehaald en gedroogd. Dat is de saffraan en voor 1 kilo heb je ongeveer 150.000 krokussen nodig dus voor een envelopje van 0,05 gram al 7 bloemen. Dit arbeidsintensieve proces is één van de redenen waarom het zo’n duur product is. Er worden dan ook veel valse producten aangeboden. Goede saffraan herken je aan de dieprode kleur , liefst met oranje uiteindjes. Gele draadjes of goedkoop spul is bijna altijd nep.

In haar boek Kleur heeft Victoria Finley het over haar zoektocht naar saffraan, het specerij “dat rood is maar toch geel en duur is maar toch betaalbaar”. Ze ontdekt dat je terstond klaarwakker wordt door een snufje saffraan in heet water met honing te doen. Volgens haar zou het zelfs een soort natuurlijke Prozac kunnen zijn want arts en botanicus Culpepper schreef in 1653 al dat iemand die teveel saffraan eet zo hard moet lachen dat hij er zelfs dood aan kan gaan. Tegenwoordig zijn er meer onderzoekers die melden dat stoffen in saffraan niet alleen positief zijn voor onze stemming, maar zelfs voor ons liefdesleven. Bij nader inzien is saffraan dus helemaal niet zo duur. Dat goudgele geluk, daar word je toch blij van?

foto’s: via fragrantica.com, bbc good food, ©jacksonfabricarts, hungryrabbitnyc.com