chocola

Chocola

Het is niet de eerste keer en zeker niet de laatste keer dat ik het over chocola zal hebben. Want wat is dat een heerlijk product! Alleen al de kleurvariaties van diep donkerbruin via fluweelzacht rose-brown tot roomwit zijn al een inspiratiebron. En dan zijn er ook nog de geuren en smaken van de verschillende chocoladesoorten. Deze blijken zelfs complexer te zijn dan veel wijnsoorten! Logisch dat er dan net als voor wijn ook chocoladeproeverijen georganiseerd worden. Daar wordt heel gedetailleerd onderzocht welke geur en smaakcomponenten je in chocola kunt vinden. Het gaat dus niet over welke smaakjes er toegevoegd zijn in de fabriek, maar alleen over de chocola zelf. Je zou bijvoorbeeld fruitige en kruidige accenten kunnen ruiken of geroosterde en bloemenaroma’s. De smaak kan zoet, zurig, zout, bitter of unami zijn. Het mooie is dat je chocola met al je zintuigen beleeft. Naast het ruiken van de geur en de smaak proeven, voel je ook de structuur van het materiaal met je handen en je mond. Is het ruw of juist zacht als een truffel? Door te luisteren naar het geluid dat pure chocola maakt als je het breekt kun je de kwaliteit ervan afmeten. Wanneer je een droge ‘knak’ hoort weet je dat het een betere kwaliteit is. Tenslotte gebruik je je ogen om kleur, glans, textuur en vorm van de chocola te bepalen.
En dat is pas het begin! Want net als bij mode is de vorm bij chocola belangrijk. Deze bepaalt hoe je de smaak ervaart. Een ronde, gladde vorm smelt beter en voelt zachter, meer zalvend aan. Bij hoekige vormen proef je later hun chocoladesmaak, maar daardoor voelt het iets minder weeïg aan in je mond. De vorm is dus echt een kwestie van smaak. Zelf houd ik van pure chocola en dit mag best bitter smaken, maar moet niet te droog aanvoelen in m’n mond. Hoewel ik ook graag melkchocola eet als ik me zielig voel. Het werkt echter alleen troostend als het niet zo mierzoet is. Gelukkig geniet iedereen op z’n eigen manier van chocola. Voor de echte fans zijn er zelf festivals en musea. Zo heb ik nog steeds spijt dat ik niet in Barcelona naar het chocolademuseum ben geweest. Dus ik weet niet wat ze daar laten zien, maar ik hoop dat je er ook chocolate art kunt vinden. Want de mogelijkheden met het materiaal zijn oneindig. Je zou zelfs een hele chocolate-outfit kunnen samenstellen. En dan compleet maken met van die chocolade knoopjes van The frosted petticoat via etsy.com. Lekker toch?

Foto’s: via sssourabh.wordpress.com, © Ander kant van Katja Gruijters,  shoe via brigetteraes.com