Stof

Natuurlijk moet jouw trouwjurk er prachtig uitzien! Dus ga je voor een goed passend model in jouw beste kleur en van mooie kwaliteit stof gemaakt. Juist voor deze speciale dag wil jij toch stralen?

In mijn vorige blog In het wit heb ik al een kleuradvies gegeven en deze keer krijg je wat meer info over wat er allemaal komt kijken bij het kiezen van stoffen voor jouw ideale bruidsjurk.

Bij een stofkeuze hou je rekening met het model van jouw jurk. Voor een zwierige lange rok moet je geen stijve, stugge stof als taft kiezen. Dan ga je bijvoorbeeld voor soepel vallende satijn.
En hoewel een bruidsjapon één van de duurdere jurken is die je in je leven koopt, kun je in je afweging rekening houden met de prijs van de stof. Echte natuurlijke zijde is luxueus en duurder dan een synthetische variant. Maar wanneer jij liever geen dierlijke producten gebruikt (in dit geval van de zijderups) of iets minder geld uit wil geven is een synthetische stof van goede kwaliteit een prima optie. Super goedkope polyestersatijn is echter snel statisch, zweterig en te glimmend. Het valt minder mooi zodat het er dan ook goedkoop uitziet.

Naast deze meer technisch afwegingen kun je ook onderzoeken welke stof past bij jouw uiterlijk. Wat staat je goed? Heb jij bijvoorbeeld een prachtig mooie matte huid? Eentje waarbij het lijkt alsof er een waasje poeder overheen ligt? Door dan een ook matte stof zoals gewassen zijde of zoals duchesse zijde met een zachte parelmoerglans te kiezen versterk je het totaalbeeld. Jouw huid zal er zo op haar mooist uitzien, zelfs voordat je naar de schoonheidsspecialist bent geweest.

Maar de stof moet ook matchen met jouw persoonlijkheid. Ben je romantisch aangelegd en droom je van wolken tule dan past een jurk van stijve stof als brokaat minder goed. Kant, transparante lagen tule, chiffon, voile of crêpe over een basis jurk is dan meer iets voor jou. Hou je van wat theater dan is fluweel of taft perfect zonder dat het te ingetogen oogt. Ben je een vrolijke sprankelende persoonlijkheid dan ligt de keuze voor glanzende satijn of haspelzijde voor de hand. Een bruidsjurk van matte stof zou je te saai staan.

Wanneer je al die facetten onderzocht hebt hoef je alleen nog maar een jurk uit te zoeken. En gelukkig heb je de liefde van je leven al gevonden, anders was je nog langer bezig.

Fabric Philip Friedman, lace dress from Long Song, dress via Pinterest